spacer spacer
Kontakt ossSidekartNæringslivHjertet i NorgeKort historikkForsidenBanefordeling
Forsiden
Hva skjer?
Sykkel
Barneidrett
Skiløyper
A-laget
Trimgruppa
Sommarhelga
Lenker
Nyhetsarkiv
Videoklipp
Medlemskap

Siste nytt

Mest lest


RSS
  spacer
Du er her: Forsiden

Vår hovedsponsor:
Grovfjord Bygg - vår hovedsponsor!

 
Novafjellet PDF Utskrift E-post
Skrevet av Svein Bertin Simonsen   
02.03.2008
 novatinden_1933-2.jpg
De fleste grovfjordinger vet at tinden på Novafjellet ramlet ned en januardag i 1936 og mange har ved  selvsyn sett restene etter raset i fjellsiden, men....
 novatinden_2007.jpg
det store spørsmålet har vært hvordan så Novatinden ut før raset gikk.  Det kan du nå se på forsiden og så kan du sammenligne det med slik tinden ser ut i dag, bildet ovenfor.  Foto: Inge Hanssen


Naturlig nok finnes det neppe så mange bilder av fjellet før raset, men det finnes og vi har vært så heldig å få tilgang til et slikt bilde. Fotografiet er ikke spesifikt tatt av Nova, men fjellet ble med som bakgrunn i forbindelse med personfotografering.

Vi har beskjært bildet og viser bare den delen som viser tinden.

Bildet tilhører Nanna Karlsen, men hun har velvillig  lånt det ut og gitt sin tillatelse til at det publiseres på grovfjordnett.

Vi kan se at bildet er gammelt, Nanna. Kan du huske når det ble tatt?
-Så vidt jeg husker må det være en sommerdag i 1933 eller 1934, og det er tatt fra oversiden av huset der Gudrun Nilsen bor.

Nanna er i dag 92 år, men hodet er klart og hukommelsen er det ingenting i veien med. Hun kan levende og interessant fortelle om sommerdager i sine ungdomsår på sætra i Marskar, hvor famielien drev med seterdrift, og om sine turer på Novafjellet med utgangspunkt fra sætra.

Hun har vært oppe på Nova mange ganger, også flere turer på selve tinden.

-Første gangen jeg var der oppe var i 1933 (17 år) sammen med bl.a Bertin Marskar. Vi gikk over Heia og opp på fjellet fra sørsiden. Det var alltid denne ruten jeg brukte for å komme opp på Nova. Men Bertin, som var godt kjent i fjellet, brukte også å gå opp fra nordsiden.

-Det var en stor vid flate på toppen, fortsetter Nanna, som altså var på Novatinden før raset.

Som en ser av bildene var det ikke toppen som ramlet ned. Tinden nærmest delte seg i to, hvorav den ene delen forsvant ned fjellsiden og nesten ut på Novasletta.

-Oppe på toppen var det en varde, og inni den lå det flasker og et jernskrin med hefter hvor folk hadde skrevet navnene sine, minnes Nanna. Jeg husker det var noen som hadde notert seg allerede på 1800-tallet.
-Men på slutten av 40-tallet, da jeg sist var på tinden, fant vi varden ødelagt og at flasker og jernskrin med innhold var kastet utenfor fjellsiden, forteller hun videre.

-Utrolig at noen kunne gjøre en slik uvettig handling. Mye interessant og historisk materiale gikk tapt på grunn av dette.

Da du var oppe første gangen, kunne du se sprekker eller annet som tydet at et ras var i emning?
-Nei, ikke det jeg kunne observere. Om noen andre gjorde det vet jeg ikke, avslutter den spreke 92-åringen, som mer enn gjerne deler denne lille historien om Novatinden med grovfjordnetts lesere.

Når man først er igang med bilder av Nova tar vi også med et fra oven, en vinkel du kanskje ikke har sett fjellet fra før.

 

 nova_fra_fly.png
Det er Inge Hanssen som har fotografert Nova fra et Widerøefly en maidag for to år siden på vei fra Evenes til Tromsø.
Bildet er etterbehandlet av Svein Erik Sjøvoll

 

 
spacer  
 
Oppslagstavle
Ingen kommende hendelser!
Tilfeldig bilde
himmel i flammer  foto karin nicolaisen.jpg
Avstemning

Copyright © 2019 Grovfjord IL, Moa, 9446 Grovfjord.
Ansvarlig redaktør: Per Sandengen.
Tilrettelagt av Finn Haukebøe.

spacer spacer
Sponsorer:

Sparebanken Narvik

Grovfjord Mekaniske Verksted

Neumann

Neumann

Stamina

HÃ¥logaland Kraft

Skånland kommune

Rustad Transport AS

XL-Bygg Skjærran Byggevare