spacer spacer
Kontakt ossSidekartNæringslivHjertet i NorgeKort historikkForsidenBanefordeling
Forsiden
Hva skjer?
Sykkel
Påmelding fotballskolen
Barneidrett
Skiløyper
A-laget
Trimgruppa
Sommarhelga
Lenker
Nyhetsarkiv
Videoklipp
Medlemskap

Siste nytt

Mest lest


RSS
  spacer
Du er her: Forsiden

Vår hovedsponsor:
Grovfjord Bygg - vår hovedsponsor!

 
Øvergård stadion - et minne PDF Utskrift E-post
Skrevet av Svein Bertin Simonsen   
28.08.2016
vergrd_stadion_27.08.2016_-2__-_423_foto_svein_b_simonsen.jpg
Ubrukt og gjengrodd er fordums storhet, Øvergård stadion på Myre.

På tur inn til Myre, ca to km fra stedets sentrum, passeres et veikryss hvor det står et skilt på høyre side som forteller at dette er veien til Øvergård.

For de fleste med andre tilhørigheter enn Øksnes er skiltet kun veiviser til et sted, et hvilket som helst sted – på lik linje med de fleste andre vi kjører forbi på vei til våre ulike mål, og som vi ikke har noe forhold til.

Men for de av oss som har levd en stund og vært levende opptatt av den lokale fotballidretten gjennom noen 10-år vet mer om hva dette navnet skjuler og hvilken betydning det har hatt for lokalfotballen.

Øvergård er ikke bare et stedsnavn, men også navnet på et fotballstadion. Hovedarena for idrettslaget Morild sine fotballaktiviteter fram til midt på 80-tallet. Da ble ny stadion med kunstgress etablert på selve tettstedet og all lek med lærkula flyttet seg ned fra banen oppe i lia og ned til sentrum.

Øvergård, omgitt av et skog-, myr-og lyngområde, var anlagt som grusbane, og forble det også gjennom hele perioden den eksisterte som fotballarena.
Undertegnede har reist rundt omkring i mange år til ulike stadioner i Hålogaland Fotballkrets, men vært til stede som tilskuer bare èn eneste gang til en fotballkamp på Øvergård-banen.

Imidlertid knytter det seg en spesiell historie/hendelse fra denne aktuelle kampen og som fortsatt er lagret som klister bak i hjernen et sted, og som huskes nesten like godt i dag som den gang – for 36 år siden.
Øvergård var på den tiden en fryktet arena for alle tilreisende lag. Det å skulle møte et innsats- og kraftfylt hjemmelag på grusen med et stort og entusiastisk (ofte flere hundre tilskuere) publikum i ryggen fikk mange lag smertelig erfare ble et brutalt møte.

Det var det ikke ofte bortelagene hentet poeng her og enda sjeldnere hadde med seg seieren hjem i bagasjen.

Men denne historien, som dukket opp i minne i det jeg passerte skiltet til Øvergård på vei til Myre i går, strekker seg tilbake til 15. mai 1980 og sesongens første møte med Morild.
Grovfjord hadde et bra lag dette året og gjennomførte en godkjent sesong hvor det ble en fin 6.plass ved serieslutt. Vinner ble denne dagens motstander, Morild.

I dette omtalte oppgjøret leverte bortelaget en prestasjon over all forventning, og ledet en stund 3-1 (hvis minnet er riktig) og Grovfjord syntes styre inn til en svært overraskende seier. Hjemmelaget reduserte ledelsen ytterligere i andre omgang, men likevel var det håp om i hvert fall en ettmålsseier. Kampen beveget seg ulidelig sakte, men dog sikkert mot full tid, og nervene var både i høyspent og ulage hos de tilreisende grovfjordingene som øynet et sensasjonell kamputfall.

vergrd_stadion_27.08.2016_-_423_foto_svein_b_simonsen.jpg
Eks. Øvergård stadion

På Morild spilte den gang en svært ung (16 år) og lovende spiller som det gikk store ord om i kretsen, Paal Fredheim. Til tross for sin unge alder var han en teknisk begavet, og en hurtig og uredd spiller med stor fotballforståelse. En sjelden blomst i den lokale fotballhagen, hvor store, sterke og kraftfulle spillere hadde en fordel på ujevne og humpete grusbaner.

Det ble også denne Paal Fredheim som skulle komme til å ødelegge den latente fotballfesten både grovfjordspillere og tilhengerne så for seg denne ettermiddagen, og gjøre hjemturen til en reise i triumf.
I det klokka var i ferd med å passere 90 minutter slo hjemmelaget opp et langt fremspill på dets høyre side (mot garderobeanlegget) i et siste desperate forsøk å komme til en sjanse som kunne gi utligning og poeng.

Dette registrerte unggutten hos Morild som spurtet det han maktet inn i grovfjordfeltet for å nå oppspillet han så komme. I løpet av et tidels sekund skjønte han at han ikke kom til å rekke ballen med foten før denne ville passere utover dødlinjen, like utenfor stolpen.

Uredd som han var kastet han seg i stedet med dødsforakt og sine siste krefter framover og møtte ballen med hodet, ca en halv meter fra stolpen og 30 cm over bakken, og stupheadet kula kontant i nettet - til ellevill jubel fra lagkameratene og tilskuerne, og ditto skuffelse og fortvilelse hos hardkjempende grovfjordgutter.

vergrd_stadion_27.08.2016_hermod_m_-_423_foto_svein_b_simonsen.jpg
Hermod, stand-in i rollen som Paal Fredheim, illustrer den legendariske scoringen av Morild-spilleren.
I samme lave høyde, i samme posisjon og ved den samme stolpen
 

At det ble en lang og tung hjemtur er nesten unødvendig å nevne. Vi var så nære så nære. Men så var det denne Paal Fredheim, da.

Kampen endte altså 3-3. Grovfjords mål scoret av Kjetil Andersen, Kjell Frode Johnsen + selvmål.

PS! Paal Fredheim flyttet noen år senere til Oslo hvor han ble en sentral og viktig spiller hos Vålerenga i perioden 1983 – 87. Han ble også toppscorer for osloklubben de to siste årene.

For første gang siden 1980 avla undertegnede og Hermod, som også var til stede på den omtalte kampen, Øvergård i går en visitt for å se hvordan anlegget tar ut i dag.

Ikke uventet var banen langt fra den stand vi husket den fra 1980. Tidens tann har gjort sitt på anlegget, delvis gjenerobret av naturen og med bare ett mål stående igjen fra fordums storhet. Heldigvis målet hvor Paal Fredheim dessverre gjorde ettermiddagen sur for oss grovfjordinger.
Dermed kunne den historiske hendelsen gjenskapes gjennom fotolinsen – med Hermod i stand in- rollen som Paal Fredheim. Ikke helt ulik originalen må dog sies.

Farvel Øvergård, farvel - kanskje kommer vi aldri mer tilbake - men takk for minnene og opplevelsene!

 
spacer  
 
Oppslagstavle
Ingen kommende hendelser!
Tilfeldig bilde
rekordregn moelva 20.06.12 foto svein b simonsen.jpg
Avstemning

Copyright © 2018 Grovfjord IL, Moa, 9446 Grovfjord.
Ansvarlig redaktør: Per Sandengen.
Tilrettelagt av Finn Haukebøe.

spacer spacer
Sponsorer:

Sparebanken Narvik

Grovfjord Mekaniske Verksted

Neumann

Neumann

Stamina

HÃ¥logaland Kraft

Skånland kommune

Rustad Transport AS